LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski revine în Ucraina după un turneu în care a obținut „noi arme puternice”. 31 de tancuri americane Abrams au ajuns în Germania

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski revine în Ucraina după un turneu în care a obținut „noi arme puternice”. 31 de tancuri americane Abrams au ajuns în Germania

Este a 447-a zi de la începutul războiului la scară largă din Ucraina. Zelenski a desfășurat un turneu de 3 zile în Europa pentru a obține sprijin militar, dar și sprijin politic din partea aliaților europeni. Pentagonul a afirmat că 31 de tancuri Abrams au ajuns pe teritoriul Germaniei unde soldații vor desfășura un program de instruire.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:20 Washingtonul dezvăluie arsenalul său nuclear, îndeamnă Rusia să facă acelaşi lucru

Statele Unite au dezvăluit luni seară datele privind arsenalul său strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start şi îndemnând Rusia, care şi-a suspendat participarea, să facă acelaşi lucru, notează AFP.

La 1 martie, Statele Unite aveau desfăşurate în total 662 de rachete balistice intercontinentale - o cifră care include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor -, dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

"Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine", adaugă comunicatul.

UPDATE 05:00 Un procuror special critică slăbiciunile anchetei FBI privind Trump şi Rusia

Poliţia federală s-a mulţumit cu informaţii discutabile pentru a deschide o anchetă asupra suspiciunilor de coluziune între Moscova şi Donald Trump în cursul prezidenţialelor din 2016, a criticat un procuror special într-un raport publicat luni, transmite AFP.

John Durham a considerat că FBI s-a bazat pe "informaţii brute care nu fuseseră analizate sau coroborate" pentru a-şi lansa investigaţiile şi ulterior i-a lipsit "obiectivitatea" în gestionarea acestui dosar foarte politic.

"Ancheta rusă", care a umbrit prima parte a mandatului preşedintelui republican fără a scoate la lumină dovezi solide de coluziune, a fost întotdeauna denunţată de Donald Trump drept o "vânătoare de vrăjitoare" orchestrată de adversarii săi.

Cu puţin timp înainte de sfârşitul mandatului, guvernul său i-a încredinţat lui John Durham misiunea de a investiga originile acestei anchete. După trei ani de investigaţii, el şi-a prezentat concluziile care se întind pe mai mult de 300 de pagini.

Pe lângă slăbiciunea elementelor ducând la demararea anchetei, procurorul special a reproşat poliţiei federale că a acţionat după un sistem cu două măsuri.

"Viteza şi maniera în care FBI-ul" a decis să ancheteze asupra lui Donald Trump "contrastează cu abordarea adoptată anterior într-un caz de posibilă ingerinţă străină în campania" candidatei democrate Hillary Clinton, a scris el, subliniind şi "atitudinea temerară" a anumitor anchetatori.

În opinia sa, "FBI-ul şi Departamentul de Justiţie trebuie să recunoască faptul că lipsa de rigoare analitică, părtinirile de confirmare şi prea multă încredere în surse legate de opozanţi politici i-au împiedicat pe anchetatori să ia în considerare ipoteze alternative şi să acţioneze cu obiectivitate adecvată", potrivit Agerpres.

UPDATE 04:00 Ucraina afirmă că rușii nu mai sunt capabili de acțiuni ofensive de amploare

Serviciul de informaţii al Apărării din Ucraina afirmă că forțele armate ruse nu mai sunt capabile să lanseze acțiuni ofensive la scară largă.

Purtătorul de cuvânt al Defense Intelligence, Andriy Iusov, a declarat că Rusia este în defensivă atunci când vine vorba de discuții ce privesc "întreaga linie de front". El a mai punctat că rușii sunt lipsiți de resurse pentru a lansa acțiuni la scară largă.

"Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios pe care comandamentul ucrainean îl ia în considerare cu siguranţă atunci când se pregăteşte pentru dezobstrucţia teritoriilor ucrainene", a mai spus Iusov.

31 de tancuri americane Abrams au ajuns în Germania

Pentagonul a afirmat că 31 de tancuri Abrams au ajuns pe teritoriul Germaniei unde soldații ucraineni vor desfășura un program de instruire. Înstrucția ar urma să aibă loc la Grafenwohr, în următoarele două săptămâni.

La finalul pregătirii care va dura câteva luni, cele 31 de tancuri vor ajunge în Ucraina, cel mai probabil la jumătatea toamnei.

"Pentru că facem acest lucru concomitent, vom putea să le furnizăm aceste tancuri în perioada de toamnă pentru a le trimite în Ucraina înainte de sfârşitul anului", a declarat Pat Ryder, secretar de stat al Pentagonului.

UPDATE 02:00 Zelenski revine în Ucraina după un turneu în care a obținut „noi arme puternice”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a desfășurat un turneu de 3 zile în Europa pentru a obține sprijin militar, dar și sprijin politic din partea aliaților europeni. Liderul ucrainean a vizitat Roma, Berlin, Paris și Londra.

„Ne întoarcem acasă cu noi pachete de apărare: mai multe arme noi şi mai puternice pentru linia de front, mai multă protecţie pentru poporul nostru. Mai mult sprijin politic”, a spus Zelenski în mesajul său adresat poporului ucrainean, potrivit news.ro .

La finalul întâlnirilor din cadrul acestui turneu, Zelenski a reușit să primească drone dar și rachete antiaeriene de atac. El este însă optimist că vor urma livrări de avioane de vânătoare.

„Italia - discuţii bune cu Giorgia, doamna prim-ministru. Întâlnirea cu suveranul pontif, foarte încurajatoare. Întâlnire cu preşedintele Italiei. Germania - cu domnul preşedinte Steinmeier, întâlnire cu domnul cancelar Olaf Scholz - deosebit de semnificativă pentru apărarea noastră. (...) Franţa - o întâlnire cu preşedintele Macron, negocieri lungi şi utile. Există un nou pachet militar. Este unul puternic.

Există noi acorduri politice. Marea Britanie - o întâlnire cu Rishi, premierul Sunak. Apărare şi, foarte important, leadershipul britanic în coaliţiile militare. Ne-am coordonat poziţiile înaintea evenimentelor internaţionale programate în viitorul apropiat: înaintea G7, a summitului de la Vilnius”, a rezumat Zelenski.

UPDATE 00:00 Iranul şi Rusia ''sunt pe cale să îşi amplifice'' cooperarea militară, afirmă Casa Albă

Iranul şi Rusia "sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară fără precedent", a afirmat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, citând în special dorinţa Moscovei de a achiziţiona drone iraniene mai sofisticate, notează AFP.

"Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a denunţa şi a perturba aceste activităţi şi suntem pregătiţi să facem mai mult", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

El a adăugat că Statele Unite vor anunţa noi sancţiuni "în următoarele zile" împotriva unor entităţi sau persoane implicate în aceste tranzacţii între cele două ţări.

"Este un parteneriat militar complet care este dăunător pentru Ucraina, pentru Orientul Mijlociu şi pentru comunitatea internaţională", a acuzat el în cursul unei întrevederi cu mai mulţi jurnalişti.

Rusia anunţă că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta două avioane NATO deasupra Mării Baltice

Ministerul apărării de la Moscova a anunţat luni că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a împiedica pătrunderea unor patrule aeriene franceze şi germane în spaţiul aerian rus, relatează Agerpres.

Rusia afirmă că au fost implicate un avion de patrulare german P-3C Orion şi unul de monitorizare antisubmarin Atlantique-2 al marinei militare franceze. După ce avionul de vânătoare rusesc Su-27 a pornit în misiune, cele două "ţinte aeriene" care se îndreptau spre frontieră s-au îndepărtat de Rusia, iar aparatul Suhoi din flota baltică a Rusiei a revenit la bază.

"Zborul avionului de vânătoare rusesc s-a desfăşurat cu respectarea strictă a regulilor internaţionale de utilizare a spaţiului aerian de deasupra apelor neutre, fără a traversa rute aeriene şi fără a se apropia periculos de o aeronavă străină", a asigurat ministerul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă